Efter 18 månader tillbaka i Sverige och andrahands-lägenheter i Stockholm, blev det tydligt att det var dags för något nytt. Sverige kändes som hemma nu, med familj och vänner på nära håll. Gavin hade hälsat på från Johannesburg, och han älskade naturen, ordningen och inte minst att kunna röra sig fritt till fots. Många av de saker som jag så snabbt tagit för givna igen, var av stort värde för honom. (Tack för påminnelsen! ) Av nyfikenhet började vi titta efter hus till salu i närheten av min familj, där jag hade växt upp. Nu skulle stads-tjejen tillbaka till landet – för lugnet, naturen och möjligheten att sätta bo utan att sätta sig i skuld. Pappa lärde mig att taket var det viktigaste, för “finns det bra tak, kan det mesta fixas”. På fjärde visningen, tredje budgivingen och bästa taket , blev det kärlek och affär. 90 kvadrat bostad, en lada och ett helt underbart kastanjeträd, alldeles i slutet av vägen intill skogen, blev hemmet som framtiden skapas i.
Grönsaker levererade till dörren. Beställ våra grönsaker, giftfritt odlade utanför Enköping. Vi levererar på tisdagar och fredagar mellan juli och oktober och du kan välja om du vill ha leverans varje eller varannan vecka. Grönsakerna skördas samma dag som de levereras och … Read More
Long Pie pumporna passar så fint med vår ide om att göra mycket av något enkelt. Våra pumpor väger mellan 1.5 och 2.5 kg i år, och av en pumpa har vi kunnat göra en härlig pumpapaj med lök och curry till kräftskivan, … Read More
Vi gillar tanken att låta jordärtskockorna med sin milda smak spela huvudrollen i soppan. Ett enkelt grundrecept kan vara: jordärtskockor potatis hönsbuljong och vatten mjölk eller grädde parmaskinka och lite salt, peppar och persilja Vegetariskt går ju också jättebra, kanske … Read More
Att ha färsk plocksallat hela säsongen är både enkelt och lyxigt tycker vi. Vi sår i omgångar, någon meter i taget och direkt på friland. Härligt att kunna skörda och leverera morot, patty pan och sallat samtidigt!
”Vackrare mat är svår att hitta”. Vi får nog hålla med i beskrivningen av majsen ”Painted Mountain”, en sorts mjölmajs med sitt ursprung i Montana i USA. Kolvarna är långa (ca 25 cm) och smala, och kornen fantastiskt söta. Vi gillar … Read More
Nu har vi skördat och tvättat pumpor, torkat av dem med vatten, blandat med en skvätt ättika. Första pumpaskörden för oss och vi hoppas det är enligt konstens regler. Nu är det dags för lagring…först i rumstemperatur i några dagar, och sedan lite … Read More
Vi provar att förlänga säsongen, med nysådda betor i juli/augusti. Hoppas på lite sol och värme för de nya – och skördar de vi sådde i maj.
Via initiativet Min Farm, som levererar lokalproducerat i Stockholmstrakten, kan man nu beställa våra grönsaker i september. Kolla in lite mer om oss, och andra producenter, på www.minfarm.se
”Barnen som annars inte gillar potatis sa högt: åh vilken gooood potatis.” Vi säger tack till Erika för att vi fått dela vår skörd med hennes familj. Vi gillar också ”innova” skarpt, både kokt och bakad.
Oj vad palsternacka är användbart. Ger härlig sötma till moset, smakar super i gratäng, kanske stuvade eller ugnsrostade till kött och fisk. Möjligheterna verkar oändliga, och tipsen man hittar är många. Vi gillar ideerna som Skillnadens Trädgard delat i sin blogg Att använda mycket palsternacka
Hela sommaren har vi haft härlig bladpersilja! Med famnen full av veckans skörd går tankarna till tabbouleh och andra rätter där persiljan är mer än en krydda!
Solrosliknande och ståtliga ovan jord, och härliga för soppa, gratäng, mos och annat under jord. Mycket bättre tycker vi inte att det kan bli. Nu blommar de vackert gult i vår odling och vi väntar med spänning på skörden i september och lagring inför vintern.
Sedan vi sådde salladslök direkt i landet kan man nog säga att den borde ha fått lite mer uppmärksamhet. Vi har vattnat förstås, men den har kämpat mot ogräs och vuxit sig stark på egen hand. Små i storlek, men rejält starka … Read More
Purjolöken och palsternackorna är vi extra glada för i denna veckas skörd. Tänk att de som var tunna som gräs när de planterades ut i landet tagit sig och blivit snygg purjo. Imponerande, tycker vi!
Vad gör man med all zucchini? Vi kan inte få nog av det goda och citronsyltar den – enkelt, snabbt och snyggt! 1 kg rensad zucchini står över natten (helst kallt) i en lag av 0.5 dl 24% ättikssprit, 1 liter … Read More
Gul och röd lök är nu uppe och luftas inför lagringen! Härliga färger och former tycker vi. Purjolök och salladslök står på tur för skörd härnäst.
Vi har provat att ’toppa” purjolöken för mer växt ’på bredden’ sa vi får lite kraftigare skörd. Tipset kom från en bekant som gjort så i decennier och vi provar gärna. Skörden är redo och den här veckan räknar vi med att använda vår första … Read More
Extra spännande känns det att odla en gröda för första gangen, och så har vi det med majsen i år. Vi har lärt oss att förodla den, kanske sätta den tätare…Varje dag är en ny upptäckt – och nu funderar vi … Read More
Höjdpunkterna har varit många så här långt under vår första säsong. Salladen som kom upp så fint, att skörda zucchini, efter zucchini…nya upptäckter varje dag. Att kunna leverera och dela med oss av vår skörd slår det mesta tycker vi. … Read More
Läste att den ”klassiska trädgårdsblomman fran 70-talet” har blivit mer populär än på länge igen. Tagetes är ju så lätt att ta frö av själv, tålig, och en användbar växt för samodling. Har förstått från både de som delat erfarenheter … Read More
Vi kommer inte riktigt ihåg hur diskussionen startade, men det fanns bestämda åsikter om huruvida potatisodling var något att satsa på eller inte första året efter vall. Vi provade – och har blivit hur nöjda som helst med skörden av … Read More
Vi blev för nyfikna och skördade vår första pumpa, lite innan den fått sina drygt 100 dagar i utvecklingstid. Precis som beskrivet har den ”ett tjockt, trådfritt, sött kött”, men riktigt orange blir det nog bara efter lagring. Drygt 30 cm lång redan nu och 2,7 kg … Read More
När vi skar igenom den första polkabetan och kunde se det underbara mönstret var humöret på topp. Tänk att vi odlat något så snyggt! Visst kan man titta på bilder och läsa beskrivningar men fröjden att kunna skörda ”ett vitt flygande tefat med vågad kant”, … Read More
När pappa tog en tugga i en av vara vita betor (skymtas i bilden nedan), väckte det minnen från hans uppväxt i Tyskland, efter andra världskriget. Det hände nämligen att han och hans kompisar pallade betor och åt dem som äpplen när det inte … Read More
Varje dag kollar vi våra patty pans. Den vita färgen stämmer mer nu, men storleksmässigt har de några centimeter kvar att växa. Vi tror att 6-8 cm i diameter är vad vi siktar på – vad plantorna orkar hålla – … Read More
En del av våra lökar vill så gärna upp ur marken nu att de nästan ’skördar sig själva’. Himla praktiskt i och för sig, men vi ser gärna att blasten vissnar så att vi kan lagra dem längre. Men, inte … Read More
Funderar fortfarande om majsen kommer att hinna i år. Nu ser vi de manliga blommorna fint i toppen på mjölmajsen ’painted mountain’, men kolvar, honblommor och pollinering återstår att få till. Men, fin är den i alla fall, vår majs.
Så borde det egentligen heta. Våra brytbönor är härliga nu, både råa och tillredda, och vi förundras över hur många bönor varje planta producerar. Vi valde brytbönor av den tidiga sorten ’speedy’ till den ’närande’ delen av vår växtföljd. Så, … Read More
Pumporna vi odlar heter Long Pie och flera av dem jobbar sig nu snabbt upp mot sin fulla storlek av 40-50 cm. Lite ovanligt med långa pumpor, men med mognad och lagring ska de få en mer klassisk orange (och grön) färg. För att minska … Read More
Bland vår zucchini har vi också några plantor av en annan sommarsquash, Patty Pan. Vi åt den ofta i Sydafrika, och förutom att den har god smak, har den ju också en alldeles härlig form som närmast kan liknas vid ett ufo … Read More
Tiden är kommen att både gallra och skörda den pak choi som vi sådde direkt på landet. Vips så hade vi middag också, och med tips från en vän så skär vi stjälken i bitar och fräser den först i … Read More
Hos oss kan man säga att funktion går före form. Vi gillar all växtkraft, även den hos ogräset. Men snygga lökrader går inte av för hackor, och där rensar vi gärna. Vi låter löken växa till sig nu, väntar tills blasten … Read More
Mormor tog nog i rejält när hon köpte sitt rivjärn någon gång på 1950-talet. Tillverkat i Frankrike och patenterat… Mer än 60 år senare är det alldeles utmärkt till att riva sommarsquashen, och ett roligt sätt att göra det bästa och … Read More
Precis som namnet antyder har våra brytbönor fått upp farten och börjat leverera härligt söta, gröna och milda bönor. De blev också först med lite mer officiell förpackning!
Nu är vår sommarsquash igång, och ger fantastisk skörd så här långt. Men hur tar vi reda på den, ser till att inget går till spillo och att vi kan njuta och dela med oss av den under hela året? Vi … Read More
Vart vi än rensar, plockar eller bara tittar i landet, så är det inte långt mellan nyckelpigorna. Vilken härlig känsla att ha de kompisarna, hjälpredorna och rovdjuren som håller efter bladlöss och annat. Lite lustigt tyckte vi det var när min mamma … Read More
Pak choi har vi provat på lite olika sätt i vår odling. Som vårt eget lilla experiment har vi både förodlat och direktsått på landet, med och utan duk. De förodlade plantorna är stora nog att skörda nu. För de direktsådda under … Read More
Nu spirar det riktigt i landet! Varje dag kommer vi lite närmare en första skörd av sommarsquash, bönor och mycket annat. Vi rensar, plockar och planerar…kul!
Den vanligaste frågan vi får om jordärtskockor: är ni inte rädda att de ska ta över i landet? Faktiskt inte alls, utan vi tycker det är härligt med något som bara växer, som brer ut sig och ramar in landet, blommar … Read More
Efter alla år av squash hemma i trädgården introducerade jag min mamma till squashblommor som ingrediens i alla dess former förra sommaren. Stekta, ugnsbakade eller gratinerade – allt funkar ju bra! Nu ser våra plantor redan lite frestande ut i landet, men vi låter blommorna (honorna) vara … Read More
Att ha favoriter är kanske inte helt ok, men vi känner oss lite svaga för pak choi. Inte visste vi att den här asiatiska bladgrönsaken passar så bra att odla i Sverige, att den kan planteras sent, växer fort och är vacker. Smakar gott gör … Read More
Det växer så det knakar och tillsammans med sallad och persilja, skulle vi kunna skörda mangold nu. Men, vi väntar, för mangolden växer sig gärna stor, går inte i tidig blomning och när den vuxit sig stor kan ju både … Read More
Visst gallrar vi morötter och palsternackor nu när raderna blivit tydliga, och de börjar ta rejäl plats. När solen skiner och man får hjälp och delar på jobbet är det ju inte en dålig syssla alls! Lite bitterljuvt känns det allt … Read More
Idag har vi klippt bladpersiljan för första gången i år och fyllt frysen med portionspåsar som kommar att vara perfekta att ha i såsen, salladen eller andra maträtter. ”Persilja passar ju till allt” som min kompis Camilla säger. Vilket nöje att ta … Read More
Vi startade med ”allt som växer är en glad överraskning” i en slags nybyggaranda. Så ska det väl vara att bryta ny mark och prova något vi inte gjort förut. Första året vill vi mest observera, dokumentera och samla kunskap. Men … Read More
Så härligt att börja tänka på skörd, beredning och förvaring…mitt i rensandet och gallrandet. Persiljan har växt sig så grön och fin att vi kan börja skörda strax. Mindre portionsforpackningar i frysen brukar vara uppskattat och enkelt för att minska svinn, så det … Read More
…blir pak choi. Vi har förodlat vissa och stoppar andra frön direkt i landet om några veckor. Spännande att odla något nytt (för oss) som verkar tåligt och passande i odlingszon 3. Vi håller tummarna!
Vi odlar ju första året på mark som varit vall för bete och hö i mer än 10 år, helt utan besprutning. Livet i jorden är rikt, med mycket daggmaskar. Det är bördig och odlingsvärd jord, MEN en hel del rotogräs och … Read More
”Man tager vad man haver” är något av en filosofi hos oss. Så blev det en enkel variant av stöd för bondbönorna med störar från ladan, och ett nystan med snöre. Tegelpannor har också blivit skyltar så att vi inte behöver … Read More
Planen har blivit verklighet. Och nu har vi satt pak choi i landet…
Bevattning. Det var det första som nämndes av mer erfarna odlare när jag visade vår plan. Sagt och gjort, så investerade vi i pump, slang och spridare. Några extra meter slang för flexibilitet. Spridare som ar lätta att flytta. Kranar som gör det enkelt att stänga av och på … Read More
Jag ville verkligen prova att göra något med allt det gula på tomten. När det finns mer än nog för både insekter och människor, kan mitt sparsamma sinne helt enkelt inte tro att det bara kan gå till spillo. Recept på sirap, … Read More
Den förodlade squashen och bönorna har blivit fina plantor som nu satts i den varma(?) lerjorden. Vi skapar ett nytt odlingsland, enkelt och lite kargt, men det är sa det är tänkt. Hoppas vi har gett plantorna en bra barndom, och att de har samma ”nybyggar-lust” som vi!
Nu händer det saker i landet, och vi har små lökar, rödbetor, kålrötter, jordärtskockor och lite sallad som sticker upp. Så spännade att bara stirra, upptäcka och glädjas åt de små sakerna! Bevattnings-systemet är betställt också, så snart är det ”på riktigt”.
Så glad man kan bli av ogräs vid sidan av landet, och en liten jordärtskocka som sticker upp ur jorden. Helt otroligt vad mycket plantor det blev av purjolöksfröet, och nu har 100 av dem fått en ny plats … Read More
Vi förodlar mycket för att ge våra plantor bästa möjliga start i livet. Nu star fina brytbönor, squash och patty pan i växthuset och väntar på att jorden ska bli varm om några veckor. Den förodlade purjolöken planterar vi ut i helgen. … Read More
Två saker jag fått förklarade för mig om jord och odling den senaste tiden: runt 1%(!) av den näring som växter behover kommer ur jorden, och resten ur luft, fotosyntes, etc det bästa (och enda) sättet att lära känna sin jord är att … Read More
Vi har skapat en variant av djupbädd för de energikrävande squash och patty pan plantorna nu. Vi valde att använda 3 x 10m av landet för detta och gjorde såhär: Grävde ”spadblads-djupt” (ca 30-40cm) Fyllde med ett lager (ca 30-40cm) obrunnen fårgödsel blandad med halm för … Read More
Det kliar i fingrarna nu att vara ute och fixa. Med nytt land blir det stenplockning och flytt av en del perenner (som rabarber). Inomhus ser purjon och persiljan ut att ha det fint! … Read More
Nu är det plöjt och ett steg närmare sådd, odling och skörd senare i år. Lite svårt att tänka sig hur mycket 1000 kvadratmeter kan ge, och kommer att ge. Har läst lite olika siffror, och det verkar som om 500-800 kvadratmeter … Read More
Persilja: en kär medlem av den flockblommiga familjen, precis som morot, palsternacka och dill. Med mytomspunnen effekt mot baksmälla och dokumenterat höga halter av vitaminer och järn är den också känd som ”djävulens favoritört”. Under den långa groningstiden på 3-4 veckor låter vi den stå inomhus. Vi … Read More
Oj, vilken lyx att ha tillgång till mark att odla på. Listan av önskemål blev lång, men sedan fick vi hjälp av frågor som: När ska det sås och skördas? Vad passar första året på land som varit vall? Hur kan en hållbar växtföljd se … Read More
Medan jag tittade i huset, blev mamma direkt exalterad över träd, blommor – och vår jordkällare. Har aldrig riktigt tänkt på det förut, och mest varit rädd för fukt, djur och mögel, men nu är det en skattkista som vi … Read More
Våra höns har förändrat vardagen, framför allt på internet. Annonser för reflexvästar, värmeplattor – allt för höns – dyker upp överallt. Många guider till ett mer självförsörjande liv utgår från att höns är enkla, trevliga och tacksamma att ha. Kunde … Read More