home1

Efter 18 månader tillbaka i Sverige och andrahands-lägenheter i Stockholm, blev det tydligt att det var dags för något nytt. Sverige kändes som hemma nu, med familj och vänner på nära håll. Gavin hade hälsat på från Johannesburg, och han älskade naturen, ordningen och inte minst att kunna röra sig fritt till fots. Många av de saker som jag så snabbt tagit för givna igen, var av stort värde för honom. (Tack för påminnelsen! ) Av nyfikenhet började vi titta efter hus till salu i närheten av min familj, där jag hade växt upp. Nu skulle stads-tjejen tillbaka till landet – för lugnet, naturen och möjligheten att sätta bo utan att sätta sig i skuld.  Pappa lärde mig att taket var det viktigaste, för “finns det bra tak, kan det mesta fixas”. På fjärde visningen, tredje budgivingen och bästa taket , blev det kärlek  och affär. 90 kvadrat bostad, en lada och ett helt underbart kastanjeträd,  alldeles i slutet av vägen intill skogen, blev hemmet som framtiden skapas i.

Pumpa som funkar till mycket

posted in: recipes 0

Long Pie pumporna passar så fint med vår ide om att göra mycket av något enkelt. Våra pumpor väger mellan 1.5 och 2.5 kg i år, och av en pumpa har vi kunnat göra en härlig pumpapaj med lök och curry till kräftskivan, … Read More

Koka soppa på jordärtskocka

posted in: Odling, recipes 0

Vi gillar tanken att låta jordärtskockorna med sin milda smak spela huvudrollen i soppan. Ett enkelt grundrecept kan vara: jordärtskockor potatis hönsbuljong och vatten mjölk eller grädde parmaskinka och lite salt, peppar och persilja Vegetariskt går ju också jättebra, kanske … Read More

Plocksallat smakar extra i september

posted in: Odling 0

Att ha färsk plocksallat hela säsongen är både enkelt och lyxigt tycker vi. Vi sår i omgångar, någon meter i taget och direkt på friland. Härligt att kunna skörda och leverera morot, patty pan och sallat samtidigt!

Majs i regnbågens alla färger

posted in: Odling 0

“Vackrare mat är svår att hitta”. Vi får nog hålla med i beskrivningen av majsen “Painted Mountain”, en sorts mjölmajs med sitt ursprung i Montana i USA. Kolvarna är långa (ca 25 cm) och smala, och kornen fantastiskt söta. Vi gillar … Read More

Long Pie levererar

posted in: Odling 0

Nu har vi skördat och tvättat pumpor, torkat av dem med vatten, blandat med en skvätt ättika. Första pumpaskörden  för oss och vi hoppas det är enligt konstens regler. Nu är det dags för lagring…först i rumstemperatur i några dagar, och sedan lite … Read More

Kul att vara med i Min Farm

posted in: Odling 0

Via initiativet Min Farm, som levererar lokalproducerat i Stockholmstrakten, kan man nu beställa våra grönsaker i september. Kolla in lite mer om oss, och andra producenter, på www.minfarm.se       

“Vilken gooood potatis”

posted in: Odling 0

“Barnen som annars inte gillar potatis sa högt: åh vilken gooood potatis.” Vi säger tack till Erika för att vi fått dela vår skörd med hennes familj. Vi gillar också “innova” skarpt, både kokt och bakad.

Palsternacka funkar till mycket

posted in: Odling, recipes 0

Oj vad palsternacka är användbart. Ger härlig sötma till moset, smakar super i gratäng, kanske stuvade eller ugnsrostade till kött och fisk. Möjligheterna verkar oändliga, och tipsen man hittar är många. Vi gillar ideerna som Skillnadens Trädgard delat i sin blogg http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/att-anvanda-mycket-palsternacka/    

Jordärtskockan – vacker och god

posted in: Odling 0

Solrosliknande och ståtliga ovan jord, och härliga för soppa, gratäng, mos och annat under jord. Mycket bättre tycker vi inte att det kan bli. Nu blommar de vackert gult i vår odling och vi väntar med spänning på skörden i september och lagring inför vintern.  

Mycket smak i liten salladslök

posted in: Odling 0

Sedan vi sådde salladslök direkt i landet kan man nog säga att den borde ha fått lite mer uppmärksamhet. Vi har vattnat förstås, men den har kämpat mot ogräs och vuxit sig stark på egen hand. Små i storlek, men rejält starka … Read More

Purjon imponerar stort

posted in: Odling 0

Purjolöken och palsternackorna är vi extra glada för i denna veckas skörd. Tänk att de som var tunna som gräs när de planterades ut i landet tagit sig och blivit snygg purjo. Imponerande, tycker vi!

Citronsyltad zucchini

posted in: recipes 0

Vad gör man med all zucchini? Vi kan inte få nog av det goda och citronsyltar den – enkelt, snabbt och snyggt! 1 kg rensad zucchini står över natten (helst kallt) i en lag av 0.5 dl 24% ättikssprit, 1 liter … Read More

Löken är uppe

posted in: Lagring, Odling 0

Gul och röd lök är nu uppe och luftas inför lagringen! Härliga färger och former tycker vi. Purjolök och salladslök står på tur för skörd härnäst.    

Purjon blev klippt

posted in: Odling 0

Vi har provat att ‘toppa” purjolöken för mer växt ‘på bredden’ sa vi får lite kraftigare skörd. Tipset kom från en bekant som gjort så i decennier och vi provar gärna. Skörden är redo och den här veckan räknar vi med att använda vår första … Read More

Glädjen att dela och leverera

posted in: Odling 0

Höjdpunkterna har varit många så här långt under vår första säsong. Salladen som kom upp så fint, att skörda zucchini, efter zucchini…nya upptäckter varje dag. Att kunna leverera och dela med oss av vår skörd slår det mesta tycker vi. … Read More

Tagetes i samodling

posted in: Odling 0

Läste att den “klassiska trädgårdsblomman fran 70-talet” har blivit mer populär än på länge igen. Tagetes är ju så lätt att ta frö av själv, tålig, och en användbar växt för samodling. Har förstått från både de som delat erfarenheter … Read More

Att odla eller inte odla potatis

posted in: Odling 0

Vi kommer inte riktigt ihåg hur diskussionen startade, men det fanns bestämda åsikter om huruvida potatisodling var något att satsa på eller inte första året efter vall. Vi provade – och har blivit hur nöjda som helst med skörden av … Read More

Long Pie väger in på 2,7 kg

posted in: Odling, recipes 0

Vi blev för nyfikna och skördade vår första pumpa, lite innan den fått sina drygt 100 dagar i utvecklingstid. Precis som beskrivet har den “ett tjockt, trådfritt, sött kött”, men riktigt orange blir det nog bara efter lagring. Drygt 30 cm lång redan nu och 2,7 kg … Read More

Skördefröjd för ögat

posted in: Odling 0

När vi skar igenom den första polkabetan och kunde se det underbara mönstret var humöret på topp. Tänk att vi odlat något så snyggt!  Visst kan man titta på bilder och läsa beskrivningar men fröjden att kunna skörda “ett vitt flygande tefat med vågad kant”, … Read More

Vita betor väcker minnen

posted in: Odling 0

När pappa tog en tugga i en av vara vita betor (skymtas i bilden nedan), väckte det minnen från hans uppväxt i Tyskland, efter andra världskriget. Det hände nämligen att han och hans kompisar pallade betor och åt dem som äpplen när det inte … Read More

Status på patty pan

posted in: Odling 0

Varje dag kollar vi våra patty pans. Den vita färgen stämmer mer nu, men storleksmässigt har de några centimeter kvar att växa. Vi tror att 6-8 cm i diameter är vad vi siktar på – vad plantorna orkar hålla – … Read More

Lökar vill ur marken

posted in: Odling 0

En del av våra lökar vill så gärna upp ur marken nu att de nästan ‘skördar sig själva’. Himla praktiskt i och för sig, men vi ser gärna att blasten vissnar så att vi kan lagra dem längre. Men, inte … Read More

Majs i sin ‘pubertet’

posted in: Odling 0

Funderar fortfarande om majsen kommer att hinna i år. Nu ser vi de manliga blommorna fint i toppen på mjölmajsen ‘painted mountain’, men kolvar, honblommor och pollinering återstår att få till. Men, fin är den i alla fall, vår majs.

Stark som en böna

posted in: Odling 0

Så borde det egentligen heta. Våra brytbönor är härliga nu, både råa och tillredda, och vi förundras över hur många bönor varje planta producerar. Vi valde brytbönor av den tidiga sorten ‘speedy’ till den ‘närande’ delen av vår växtföljd. Så, … Read More

Klart Long Pie ska ha det bra

posted in: Odling 0

Pumporna vi odlar heter Long Pie och flera av dem jobbar sig nu snabbt upp mot sin fulla storlek av 40-50 cm. Lite ovanligt med långa pumpor, men med mognad och lagring ska de få en mer klassisk orange (och grön) färg. För att minska … Read More

Premiär för Patty Pan

posted in: Odling 0

Bland vår zucchini har vi också några plantor av en annan sommarsquash, Patty Pan. Vi åt den ofta i Sydafrika, och förutom att den har god smak, har den ju också en alldeles härlig form som närmast kan liknas vid ett ufo … Read More

Här står lökarna på rad

posted in: Lagring, Odling 0

Hos oss kan man säga att funktion går före form. Vi gillar all växtkraft, även den hos ogräset. Men snygga lökrader går inte av för hackor, och där rensar vi gärna. Vi låter löken växa till sig nu, väntar tills blasten … Read More

Mormors patenterade rivjärn

posted in: Lagring 0

Mormor tog nog i rejält när hon köpte sitt rivjärn någon gång på 1950-talet. Tillverkat i Frankrike och patenterat… Mer än 60 år senare är det alldeles utmärkt till att riva sommarsquashen, och ett roligt sätt att göra det bästa och … Read More

Speedy är namnet

posted in: Lagring, Odling 0

Precis som namnet antyder har våra brytbönor fått upp farten och börjat leverera härligt söta, gröna och milda bönor. De blev också först med lite mer officiell förpackning!

Rovdjur som hjälper i landet

posted in: Odling 0

Vart vi än rensar, plockar eller bara tittar i landet, så är det inte långt mellan nyckelpigorna. Vilken härlig känsla att ha de kompisarna, hjälpredorna och rovdjuren som håller efter bladlöss och annat. Lite lustigt tyckte vi det var när min mamma … Read More

En riktig böna

posted in: Odling 0

Nu spirar det riktigt i landet! Varje dag kommer vi lite närmare en första skörd av sommarsquash, bönor och mycket annat. Vi rensar, plockar och planerar…kul!

Kockorna kan ta över

posted in: Odling 0

Den vanligaste frågan vi får om jordärtskockor: är ni inte rädda att de ska ta över i landet? Faktiskt inte alls, utan vi tycker det är härligt med något som bara växer, som brer ut sig och ramar in landet, blommar … Read More

Black Beauty blommar

posted in: Odling 0

Efter alla år av squash hemma i trädgården introducerade jag min mamma till squashblommor som ingrediens i alla dess former förra sommaren. Stekta, ugnsbakade eller gratinerade – allt funkar ju bra! Nu ser våra plantor redan lite frestande ut i landet, men vi låter blommorna (honorna) vara … Read More

Pak Choi kan bli en favorit

posted in: Odling 0

Att ha favoriter är kanske inte helt ok, men vi känner oss lite svaga för pak choi. Inte visste vi att den här asiatiska bladgrönsaken passar så bra att odla i Sverige, att den kan planteras sent, växer fort och är vacker. Smakar gott gör … Read More

Persilja i portioner

posted in: Lagring, Odling 0

Idag har vi klippt bladpersiljan för första gången i år och fyllt frysen med portionspåsar som kommar att vara perfekta att ha i såsen, salladen eller andra maträtter. “Persilja passar ju till allt” som min kompis Camilla säger. Vilket nöje att ta … Read More

Ska majsen hinna i år?

posted in: Odling 0

Vi startade med “allt som växer är en glad överraskning” i en slags nybyggaranda. Så ska det väl vara att bryta ny mark och prova något vi inte gjort förut. Första året vill vi mest observera, dokumentera och samla kunskap. Men … Read More

I skördetankar om persilja och squash

posted in: Lagring, Odling 0

Så härligt att börja tänka på skörd, beredning och förvaring…mitt i rensandet och gallrandet. Persiljan har växt sig så grön och fin att vi kan börja skörda strax. Mindre portionsforpackningar i frysen brukar vara uppskattat och enkelt för att minska svinn, så det … Read More

Sisten i jorden…

posted in: Odling 0

…blir pak choi. Vi har förodlat vissa och stoppar andra frön direkt i landet om några veckor. Spännande att odla något nytt (för oss) som verkar tåligt och passande i odlingszon 3. Vi håller tummarna!

Gräs, ogräs och grönsaker

posted in: Odling 0

Vi odlar ju första året på mark som varit vall för bete och hö i mer än 10 år, helt utan besprutning. Livet i jorden är rikt, med mycket daggmaskar. Det är bördig och odlingsvärd jord, MEN en hel del rotogräs och … Read More

Enkelt och effektivt i landet

posted in: Odling 0

“Man tager vad man haver” är något av en filosofi hos oss. Så blev det en enkel variant av stöd för bondbönorna med störar från ladan, och ett nystan med snöre. Tegelpannor har också blivit skyltar så att vi inte behöver … Read More

Hur löser ni det här med vatten?

posted in: Odling 0

Bevattning. Det var det första som nämndes av mer erfarna odlare när jag visade vår plan. Sagt och gjort, så investerade vi i pump, slang och spridare. Några extra meter slang för flexibilitet. Spridare som ar lätta att flytta. Kranar som gör det enkelt att stänga av och på … Read More

Maskrosor som mat

Jag ville verkligen prova att göra något med allt det gula på tomten. När det finns mer än nog för både insekter och människor, kan mitt sparsamma sinne  helt enkelt inte tro att det bara kan gå till spillo. Recept på sirap, … Read More

Nybyggarkänsla med bönor och squash

posted in: Odling 0

Den förodlade squashen och bönorna har blivit fina plantor som nu satts i den varma(?) lerjorden. Vi skapar ett nytt odlingsland, enkelt och lite kargt, men det är sa det är tänkt. Hoppas vi har gett plantorna en bra barndom, och att de har samma “nybyggar-lust” som vi!  

Lycka i en liten lök

posted in: Odling 0

Nu händer det saker i landet, och vi har små lökar, rödbetor, kålrötter, jordärtskockor och lite sallad som sticker upp. Så spännade att bara stirra, upptäcka och glädjas åt de små sakerna! Bevattnings-systemet är betställt också, så snart är det “på riktigt”.  

En novis kollar groningstabellen

posted in: Odling 0

Vi förodlar mycket för att ge våra plantor bästa möjliga start i livet. Nu star fina brytbönor, squash och patty pan i växthuset och väntar på att jorden ska bli varm om några veckor. Den förodlade purjolöken planterar vi ut i helgen. … Read More

Att lära känna jorden

Två saker jag fått förklarade för mig om jord och odling den senaste tiden: runt 1%(!) av den näring som växter behover kommer ur jorden, och resten ur luft, fotosyntes, etc det bästa (och enda) sättet att lära känna sin jord är att … Read More

Djupbädd till squash och patty pan

Vi har skapat en variant av djupbädd för de energikrävande squash och patty pan plantorna nu. Vi valde att använda 3 x 10m av landet för detta och gjorde såhär: Grävde “spadblads-djupt” (ca 30-40cm) Fyllde med ett lager (ca 30-40cm) obrunnen fårgödsel blandad med halm för … Read More

Kliar i fingrarna

posted in: Odling 0

Det kliar i fingrarna nu att vara ute och fixa. Med nytt land blir det stenplockning och flytt av en del perenner (som rabarber). Inomhus ser purjon och persiljan ut att ha det fint!               … Read More

Plöjt – och mer verkligt

posted in: Odling 0

Nu är det plöjt och ett steg närmare sådd, odling och skörd senare i år. Lite svårt att tänka sig hur mycket 1000 kvadratmeter kan ge, och kommer att ge. Har läst lite olika siffror, och det verkar som om 500-800 kvadratmeter … Read More

Första fröerna i jorden

posted in: Odling 0

Persilja: en kär medlem av den flockblommiga familjen, precis som morot, palsternacka och dill. Med mytomspunnen effekt mot baksmälla och dokumenterat höga halter av vitaminer och järn är den också känd som “djävulens favoritört”. Under den långa groningstiden på 3-4 veckor låter vi den stå inomhus. Vi … Read More

Planerar och placerar

posted in: Odling 0

Oj, vilken lyx att ha tillgång till mark att odla på. Listan av önskemål blev lång, men sedan fick vi hjälp av frågor som: När ska det sås och skördas? Vad passar första året på land som varit vall?  Hur kan en hållbar växtföljd se … Read More

Mamma och jordkällaren

posted in: Lagring 0

Medan jag tittade i huset, blev mamma direkt exalterad över träd, blommor – och vår jordkällare. Har aldrig riktigt tänkt på det förut, och mest varit rädd för fukt, djur och mögel,  men nu är det en skattkista som vi … Read More

Erik och hans höns

posted in: Djur 0

Våra höns har förändrat vardagen, framför allt på internet. Annonser för reflexvästar, värmeplattor  – allt för höns – dyker upp överallt. Många guider till ett mer självförsörjande liv utgår från att höns är enkla, trevliga och tacksamma att ha. Kunde … Read More